Rosé staat niet zo vaak op mijn lijstje…en dat is zonde want een goede rosé kan zoveel meer zijn dan een frisse “terraswijn”.
Dat ook een rosé grote verfijning en complexiteit kan hebben bewijst deze prachtige rosé uit noord-west Spanje. Nog een plus: de wijn wordt volledig organisch geproduceerd.
Allereerst de mooie kleur die mij doet denken aan een gloedvolle zonsondergang, of waren het de flamingo’s op Bonaire waar ik onlangs heen mocht…
In het glas komen direct mooie geuren van aardbei, abrikoos, framboos en vers brood naar voren.
Qua smaak is er nog veel meer te ontdekken in deze wijn: aardbei, kers, grapefruit, laurier, een klein pepertje, om maar een paar smaken te noemen.
De wijn heeft een zacht mondgevoel zonder lomp te worden en blijft boeien tot de laatste druppel en dat is altijd een goed teken (net als het gevecht om het laatste slokje…).
Wij scoorden een Oosterschelde kreeft op de markt en dat was een mooie combinatie met als voorgerecht: pasta met saus van de kreeft en haar kuit, en als hoofdgerecht: risotto met kreeft, pastinaak, cantharellen en zeekraal. Die romige en aardse smaken gingen uitstekend samen met de wijn.
Ik zou zeggen: een perfecte wijn om nu in te slaan voor een mooi kerstmaal, want deze wijn is een enorme “crowdpleaser” en dan in de goede zin van het woord.
Deze Grace zal ook niet veel problemen opleveren met het combineren van uiteenlopende gerechten. Wel zou ik kiezen voor milde smaken want de kans bestaat dat de wijn anders in moet boeten (vermijd bijvoorbeeld heel pittig, heel kruidig etc). Als apéritief lijkt me deze wijn ook zeer geschikt.
Een serieus goede wijn die veel meer dan alleen de zomer verdient.