Wijnlogger Norbert - De Druivenboer

Ik heb dessertwijnen pas echt leren drinken in Restaurant Beddintons van de bekende chef Jean Beddington (helaas heeft ze geen restaurant meer…).

Jean Beddington had altijd minimaal 10 verschillende desserts op de kaart wat heel bijzonder was, want vaak is een dessert een soort achterafje en veel chefs weten er geen raad mee..Bij Jean was het een volwaardig onderdeel van een diner. Zo ook de desserwijnen op de kaart.

Venturini “Il Castelliere Passito Bianco Veneto"

Dessertwijnen zijn er in alle soorten en maten: friszoet, licht en bloemig, chocolade-achtig, stroperig, intens, mierzoet en ga zo maar door. Ik vind een dessert wijn echt een verwenwijn en met een half flesje doe ik vaak drie dagen. Combineren met desserts is leuk, maar niet altijd even makkelijk. 

Dessert wijnen hebben vaak een delicate balans en desserts kunnen nogal eens “recht door zee” smaken hebben die de balans uit de wijn halen. Chocolade bijvoorbeeld is een behoorlijk dominante smaak en kan een mooie dessertwijn volledig aan de kant zetten.

Venturini “Il Castelliere Passito Bianco Veneto"

De Il Castelliere is gemaakt van gedroogde druiven (passito) waardoor je een hoge concentratie in smaken (en zoet) krijgt. Een dessert op zich!

De kleur is prachtig: weinig wijnen komen zo dicht in de buurt van goud. 

De smaak is vooral heel warm met gedroogd fruit (vijg, pruim), geroosterde hazelnoten, amandelen, mandarijn, rozijnen en geconfijte sinaasappel. Een zeer weelderige wijn waar je eigenlijk verder niets bij hoeft te eten.

Venturini “Il Castelliere Passito Bianco Veneto"

Dat deden we natuurlijk toch: ik maakte aardbeien roomijs met balsamico en zwarte peper, met vanille slagroom in een krokant bakje. Dat kon de wijn makkelijk aan. Op tafel lagen wat paaseitjes: melkchocolade ging prima, maar pure chocolade….die was alweer aan het winnen.

Dessetwijnen kun je vaak lang bewaren en dat bewijst deze wijn ook, toch alweer 8 jaar en de complexe smaken zijn mooi samengesmolten. Smullen!

Venturini “Il Castelliere Passito Bianco Veneto"

Benieuwd hoe deze wijn smaakt? Je kunt ze via deze link bestellen:

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment

Share this:

Ben je 18 jaar of ouder?
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0