Nieuw in het assortiment van de Druivenboer zijn de UBY wijnen uit de Côtes de Gascogne.
Sinds het Romeinse rijk worden hier al wijnen gemaakt. Deze streek in het zuidwesten van Frankrijk staat vooral bekend om fruitige witte wijnen, stevige rode wijnen (Madiran) en het distillaat Armagnac.
Ik proefde drie wijnen: UBY N˚1, UBY N˚3 en UBY N˚4. Flessen met een frisse uitstraling: grafische etiketten met nummering van de diverse wijnen. UBY’s filosofie staat voor duurzame wijnbouw met respect voor de natuur. Dit zie je ook terug op het etiket: UBY zet zich in voor het behoud van de Europese Cistude schildpad.
We proefden de wijnen afzonderlijk van elkaar met verschillende gerechten. UBY N˚1 en UBY N˚3 zijn wijnen die in dezelfde categorie vallen: fris, fruitig en toegankelijk. N˚1 volledig Sauvignon Blanc, N˚3 een blend van Sauvignon Blanc en Colombard.
Bij N˚1 viel vooral grapefruit in de geur op, met smaken van limoen, meloen en kruisbes. De wijn heeft een mooi zuur, en als kers op de taart, een uitstekende afdronk. De smaak blijft erg lang in je mond en dat is vrij uitzonderlijk voor een wijn in deze prijsklasse.
In N˚3 proef je vooral frisse granny smith appel, kiwi, en abrikoos. Uitstekende concentratie. In de neus ook bloemen en wat kalk en mineralen. Net een iets ander karakter dan N˚1, maar wel aan elkaar gewaagd.
N˚1 combineerden we met ravioli gevuld met truffel aardappel en kwartelei. En dat ging uitstekend!
N˚3 mocht kennismaken met een romige vegetarische curry, met quinoa en een spongecake van citroengras en gember. Ook dat was lekker…
Beide wijnen zou ik zeker combineren met visgerechten dat kan bijna niet misgaan.
Uitstekende wijnen, modern, fris en breed inzetbaar!
Dan de N˚4. Hier hebben we een totaal andere stijl wijn: zoet, rijp, exotisch en complex. Dat had ik even niet zien aankomen! De wijn is een blend van Gros & Petit Manseng en vooral de “gros” heeft uniek eigen karakter. Exotisch, passievrucht, dadel, perzik, rijpe banaan, gekonfijt fruit, aards (leem), getoast brood, vers gemaaid gras…dit kun je verwachten en meer. Met een matig zuur, mooi rijpheid en een dikke volle structuur een bijzonder boeiend glas wijn.
Wij kochten een Noordzeekrab en maakten er een bisque mee. Het vlees gebruikten we voor de vulling van de ravioli, aangevuld met ricotta en dragon. Volle en aandacht opeisende smaken, net zoals de wijn. Dat ging uitstekend, alhoewel er wellicht nog veel betere combinaties te verzinnen zijn, zoals (niet te) kruidige Aziatische gerechten, visgerechten, paté’s, desserts en zelfs kaas. Een leuke wijn om mee te experimenteren!
De conclusie is: wat een mooie wijnen met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Culinaire wijnen die je ook gewoon zo kunt opentrekken. En als je twijfelt tussen N˚1 en N˚3 dan koop je ze toch allebei?
UBY=BUY!