Waar veel mensen Oostenrijk vooral van de lange latten, Apfelstrudel en Wiener Schnitzel kennen, zijn de wijnen wat minder bekend bij het grote publiek. Ik moet bekennen dat ik zelf ook niet zo heel snel naar wijn uit Oostenrijk greep…
Dat is jammer, want wat kunnen Oostrenrijkse wijnen toch heerlijk zijn! Deze verleidelijke Gewürztraminer is daar een goed voorbeeld van.
Een goede wijn van deze druif te maken schijnt niet makkelijk te zijn, maak je hem te droog dan kun je een wat saaie wijn krijgen, te zoet kan resulteren in een bijna lompe wijn. Koorddansen dus en de juiste balans vinden. Daar slaagt deze Oostenrijker uitstekend in.
De wijn is toegankelijk en heeft de duidelijke kenmerken van de druif: roos, lychee, tropsich fruit. Wij proefden ook jasmijn, boter, munt en basilicum.
Wat de wijn ook erg lekker maakt is de kalkachtige ondertoon, het geeft te wijn echt karakter en diepgang mee.
Bij dit soort expressieve wijnen maken we graag Azitatische gerechten, want dat is vaak een goed huwelijk: de pittige en exotische smaken breken niet vaak door de kracht van de wijn heen.
Wij deden twee dagen met de fles.
De eerste avond maakten we Thai streetfood: gefrituurde koriander kip, met een pittige salade van komkommer, pinda’s, koriander en een zoetzure dressing.
Eerlijkheid gebiedt: het slaatje deed de wijn geen eer aan, dus dat hebben we even laten staan. Let dus op met zuur (Gewürztraminer heeft weinig zuur, als je dat er tegenoverzet raakt de balans uit de wijn). Met de kip was de combinatie wel goed!
De tweede avond kozen we voor subtieler smaken, coquilles gebakken in boter, wakame salade en een romige saus met een tikje Thaise groene curry.
Dat was een fantastische combinatie. Het romige van de saus, het zoet van de coquilles en de licht pittige smaak van de wakame, het complimenteerde alle mooie smaken in de wijn.
Conclusie: kies voor deze wijn wat verfijnder gerechten, wees niet te bang voor stevige smaken maar maak het niet te bont..
Een fijne wijn, die je beslist een keer moet proberen!