Hongry Food on Instagram
Koken met wijn? Hoe doe je dat? Nee, ik bedoel niet het glaasje wat je nuttigt bij het bereiden van een maaltijd. Maar juist de wijn echt een onderdeel maken van je gerecht.
Mijn jongste herinnering aan de geur van wijn in een gerecht (misschien wel voordat ik wist wat wijn was) is die van mijn moeder die een scheut wijn toevoegt aan haar eigen versie van ‘Ossobuco’. Nog steeds, elke keer als ik zelf wijn tijdens het koken in de pan schenk, ruik en zie ik mijn moeders gerecht zo voor me.
Maar vandaag draait alles om lasagne. Lasagne bolognese om precies te zijn. En wat is er beter dan een Italiaanse wijn te gebruiken voor zo een typisch Italiaans gerecht?! Mijn keuze viel op de ‘Passione Sentimento Veneto Bianco’. Een droge, complete witte wijn met een sterk verhaal.
Deze wijn uit Verona is een hommage aan Romeo & Juliet. Op het etiket is een foto van de historische binnenplaats te zien van Julia’s huis wat hedendaags vooral lijkt te dienen als perfecte plek voor koppels om hun eigen liefde aan elkaar te betuigen.
Het dient tijdens het koken om alle ingrediënten met elkaar te verbinden en om smaken te accentueren. Het zorgt er ook voor dat vlees niet zo snel uitdroogt wanneer het stooft.
De hoeveelheid wijn in het gerecht is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke smaak, maar zoals altijd moet het absoluut niet te overheersend zijn wanneer het gerecht op tafel verschijnt.
De wijn zelf is een echte people-pleaser. Fans van droge Italiaanse wijnen zullen voor deze wijn graag een extra glaasje bij de borrel of het eten inschenken. Het is een zeer complete wijn die, vooral in de (na)zomer, perfect is om met een goed gezelschap samen gedronken te worden.
Gezien zijn afkomst is het een goede match met vis- en wildgerechten (milde smaken). Maar bij lasagne bolognese past hij ook verrassend goed. Probeer ‘m uit! Ik voorspel een betere uitkomst dan het tragische einde van Romeo & Juliet 😉