Van het wijnhuis Albert Bichot proefde ik al eerder heerlijke Bourgogne wijnen. En dan nu de Horizon van Albert Bichot Pinot Noir, gemaakt in het het zuidelijke Limoux wat eerder bekend staat om mooie mousserende wijnen zoals Blanquette de Limoux en rode wijnen met Merlot, Syrah en Grenache. Een bij voorbaat interessant glas!
Voor een Pinot Noir heeft de wijn een vrij donkere kleur. Je ruikt vooral frambozen, beetje vanille, bittere amandel, iets van vers getoast brood en vooral ook veel rood fruit. Lekker!
De smaken sluiten hier mooi bij aan: kers, framboos en rood fruit, je proeft het allemaal. Wat de wijn spannend maakt is de kruidigheid: peper, laurier en iets van eucalyptus. Het geeft pit en structuur en de zachte tannines maken de wijn toegankelijk. Uitnodigend om iets lekkers bij te maken.
We maakten een vrij klassiek gerecht: reerug, aardappelpuree met truffel, spruitjes, pastinaak en een saus van eekhoorntjesbrood (zie recept). Een veilige combinatie die uitstekend uitpakte, de wijn kan echter veel meer aan. Ik denk aan kruidige stoofschotels, harde en blauwe kazen en wellicht ook niet te spicy oosterse gerechten (pin me hier niet op vast, maar de kruidigheid zou zo maar eens voor een verrassende combinatie kunnen zorgen).
Een wijn die moeilijk in een hokje te plaatsen valt maar daardoor juist leuk is om eens in huis te halen. Zeker ook een aanrader voor de feestdagen en voor de prijs hoef je het ook niet te laten….santé!
- Recept saus van eekhoorntjesbrood (4 personen)
Deze saus is makkelijk te maken en je kunt deze combineren met vis, vlees of groenten…allemaal lekker! Begin tijdig met het weken van de paddenstoelen.
Ingrediënten: 1/2 liter slagroom, scheutje cognac of armagnac, 15 gram gedroogd eekhoorntjes brood, jus poeder naturel, klontje boter.
1. Week de paddenstoelen in 3 dl heet water (1 uur of langer).
2. Verwijder deze hierna uit het vocht (deze heb je niet meer nodig) en zet het vocht samen met de slagroom op middel vuur op. Voeg een scheutje drank toe en kook alles in (dit duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van hoe hoog je het opzet: let op overkoken).
3. Als de saus goed is ingekookt: maak op smaak met wat jus poeder en monteer met een klontje boter.
4. Proef of alles lekker is en als de saus te dik is geworden kun je nog wat slagroom, melk of water toevoegen.
Succes en fijne feestdagen alvast!