Wijnlogger Norbert - De Druivenboer

De feestdagen van 2020 zullen voor iedereen wat anders zijn geweest dit jaar… Wat wel hetzelfde bleef, of misschien wel iets uitbundiger, was de tijd en gezelligheid die we met elkaar doorbrachten in kleine kring. 

Daar hoort een bijzonder kerstmenu bij, met natuurlijk bijzondere en bijpassende wijnen. Alhoewel…bij ons is het meestal andersom: wat voor gerechten passen er bij deze wijnen? Vaak kiezen wij eerst de wijn uit en verzinnen dan de gerechten. 

Op deze manier combineren is ontzettend leuk en vaak vallen combinaties beter uit dan wanneer je “ergens nog een wijn bij moet zoeken”. 

Zo dachten we dat Champagne vast lekker zou smaken bij een wildpaté en een mooie rode Bourgogne bij reebiefstuk. En dat deed het ook!

Wij begonnen ons diner met: Vollereaux Champagne Blanc de Blanc Brut 2018. Wat een heerlijke Champagne! In een eerdere blog beschreef ik al de Reserve Brut die ook al heel goed in de smaak viel. 

Deze Blanc de Blancs, gemaakt van de chardonnay druif is een bijzonder verfijnde Champange met een zachte mousse, met mooie smaken van aarbei, perzik, appel, peer en amandelen. De wijn heeft een zachte mousse en heeft een mooi fris zuur. 

Heerlijk bij de paté van eend en aubergine chutney, maar ook gewoon geweldig zonder iets erbij. Overigens had de wijn het bij de oesters iets moeilijker, daar kun je welllicht beter een wat strakkere wijn bij kiezen…

(Op tweede kerstdag aten we wederom oesters, (door een foutje in onze boodschappen coördinatie hadden we de dubbele hoeveelheid gekocht) en ditmaal dronken we er de Crémant de Bourgogne Extra Brut 2019 van Albert Bichot bij. Ook deze wijn is van 100% chardonnay druiven gemaakt. Deze wijn ging WEL heel goed met de oesters. In vergelijking met de hiervoor besproken Champagne presenteert de wijn zich droger met meer accent op mineralen)

Beide mousserende wijnen zijn zeer de moeite waard waarbij ze allebei een heel eigen gezicht hebben.

Terug naar eerste kerstdag. Als rode wijn hadden wij gekozen voor de 2017 Mercurey 1er Cru “Champs Martin”. Dit is echt een wijn om naar uit te kijken! Vanille, toast, kers, aarde, hazelnoten, gul, warm, zijn woorden die ik direct heb opgeschreven. De wijn heeft ook een hele mooie geur die doet denken aan bloemen. Naast verfijning heeft de wijn ook een licht boers randje wat de wijn een heel duidelijk Bourgogne karakter meegeeft. Als je ooit eens in de streek bent geweest en er een goede fles hebt opengetrokken weet je direct wat ik bedoel! 

Wij aten er reebiefstuk bij, met een stampotje van boerenkool en op de bbq geroosterde kastanjes, een moes van in zeezout gegaarde peer (oei, dat was lekker: snij de peren doormidden en gaar deze helemaal bedekt met grof zeezout in ongeveer 50 minuten op een temperatuur van 180 graden, verwijder schil, klokhuis en zout en maak op smaak met een beetje vanille, klontje boter en evt nog wat suiker) en schorseneren met morieljes. De wijn zei “ja”!

De Mercury is een perfecte “step up” van de al lekkere Bourgogne Vieilles Vignes van Bichot (zie eerdere blog). Een wijn om goed mee te combineren, maar ook gewoon zo, op een mooie avond bij een goed gesprek.

Tweede kerstdag stond in het teken van kreeft en riesling. Binnekort lees je er meer over. Voor nu wens ik iedereen een heel fijn 2021, in goede gezondheid en met veel mooie wijnen!

Benieuwd hoe deze wijnen smaken? Je kunt ze via deze links bestellen:

3 Comments

 • Peter
  Posted 08/01/2021 12:58 4Likes

  Heerlijke combinaties die mooie balans geven bij de gerechten. Interessant dat de cremant beter bij de oesters pasten.

 • Jonathan
  Posted 08/01/2021 16:04 2Likes

  Super blog ,
  We kennen ze uiteindelijk wel allemaal na veel proeven maar de pairing vind ik wel zeer goed gevonden!!
  Super Champagne en tja de rode wijn…

 • Sabine
  Posted 08/01/2021 16:44 2Likes

  Mooi verhaal Norbert klinkt als een uitstekende kerst.

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment

Share this:

Ben je 18 jaar of ouder?
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0