Vollereaux Champagne Marguerite Vintage 2013

(1 klantbeoordeling)

Type wijn

Jaargang

Land

Regio

Landbouw

Afsluiting

Product ID

1885

 62,95

3 op voorraad

3 op voorraad

*ma - do

Type wijn

Land

Landbouw

Wijnhuis

Product ID

1885

Jaargang

Regio

Druif

Afsluiting

Awards

90 punten Wine and Spirits magazine

Médaille d'or AWC Vienna wine challenge 2019

Vollereaux Champagne Marguerite Vintage 2013

Samenstelling:

75% Pinot Noir, 25 Pinot Noir

De familiale wijngaard van 40 hectare zorgt voor een constante en regelmatige aanvoer van druiven, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de Vollereaux champagnes.
De verdeling van de wijngaardpercelen en die van de belangrijkste jaargangen van de Champagne-regio, stellen Vollereaux in staat om afhankelijk van hun bodem en blootstelling, drie druivenrassen te produceren die traditioneel zijn in de Champagne-streek. Chardonnay, produceert witte druiven, en Pinot Noir en Meunier, produceren zwarte druiven. Vollereaux besteed veel aandacht aan het cultiveren van de wijnstokken, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de natuurlijke balans wordt gerespecteerd. Het is essentieel om druiven te oogsten die van de hoogste kwaliteit zijn bij het uitwerken van een geweldige champagne.

Smaak en geur

De champagne heeft een zeer elegante afdronk en in de  mond een levendige aanzet en mooie zuren. In de neus aroma’s van geroosterde hazelnoten, koffie en honing.

Drinken bij…

Deze champagne vormt een perfecte match met zalm filet, gebakken tarbot of zeebaars in een zoutkorst.

Herkomst

Hoewel er wereldwijd veel mousserende wijnregio’s zijn, kan alleen champagne van de appellatie Champagne in Frankrijk als zodanig worden geëtiketteerd.

Hoe wordt Champagne eigenlijk gemaakt?

Eerst maakt de wijnmaker een stille droge basiswijn van verschillende oogstjaren of druiven. Vervolgens voegt hij een mengsel toe van suiker en gist, dit voordat de wijn wordt gebotteld, afgesloten en opgeslagen. Er vindt dan een 2e gisting plaats, waarbij de wijn wat meer alcohol krijgt en waarbij koolzuurgas Co2 dat niet weg kan uit de afgesloten fles, oplost in de wijn. Dit veroorzaakt luchtbelletjes in de wijn. Tijdens dit gistproces vormen dode gistcellen bezinksel in de fles (de Lie), nu is de wijn aan het rijpen en geeft de ‘Lie’ beetje bij beetje smaak af aan de wijn. Dit heet gistautolyse. Dit is het allerbelangrijkste proces (vandaar de term in de Champagnewereld van autolytische smaken).

Dit proces duurt jaren, vervolgens breekt de fase aan waarbij de gistcellen verwijderd worden, het degorgement. De fles wordt zachtjes geschud en steeds een beetje rechterop gezet in de Pupitre (de bekende houten frames met gaten). Zodoende glijden de gistcellen naar de flessenhals, deze uiteindelijke prop in de hals wordt bevroren en door de druk van de co2 die in de fles is ontstaan naar buiten gedrukt na opening. Vervolgens wordt de fles aangevuld met een mengsel van wijn en suiker, deze dosage bepaalt de de uiteindelijke zoetheid (restsuiker) Resultaat, mooie droge wijnen met hoog zuur, complexe smaken van groen fruit en autolytische tonen van brood en toast.

Over brut champagne

Wegens de grote vraag en de beperkte voorraad en tevens het jaren durende proces is goede Champagne kostbaar. Brut is één van de meest gedronken champagnes door zijn rijke, complexe smaak en zoetheidsgraad. Brut champagne bevat de minste toegevoegde suikers en heeft de droogste smaak van de champagnesoorten.

Ben je op zoek naar een feestelijke champagne voor de feestdagen of heb je iets te vieren? Dan mag de Champagne van het wijnhuis Vollereaux niet ontbreken. We vertellen je graag meer over de samenstelling, smaak, geur en herkomst, maar zelf proeven zegt meer dan duizend woorden. Bestel de Vollereaux Champagne Marguerite Vintage 2013 vandaag bij De Druivenboer.

Over de wijngaard

De wijngaarden van de familie bestaan uit 40 hectare verspreid over de hele Champagnestreek. De traditionele Champagnedruiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier komen in dit gebied met zijn koele klimaat en kalkgronden optimaal tot hun recht. De beste druiven van de beste jaargangen gaan het huwelijk aan in de kelders van Vollereaux waar ze zeker 4 jaar verblijven. De meeste Champagnes zijn non-vintage, waarbij verschillende jaren worden geblend om zo elke keer een consistente stijl neer te zetten. Bij een vintage Champagne, ook wel millësime genoemd, komen druiven wel uit eén oogstjaar. Dit is alleen het geval bij de allerbeste oogstjaren.