Vollereaux Champagne Marguerite Rosé Millesime 2012

Type wijn

Jaargang

Land

Regio

Landbouw

Afsluiting

Product ID

703820

 75,95

5 op voorraad

5 op voorraad

*ma - do

Type wijn

Land

Landbouw

Wijnhuis

Product ID

703820

Jaargang

Regio

Druif

Afsluiting

Awards

Gold Medal Glass of Bubbly 2020

Silver Medal Drinks Business Magazine 2019

Silver Medal AWC Vienna Wine Challenge 2019

Vollereaux Champagne Marguerite Rosé Millesime 2012

Samenstelling:

75% Chardonnay, 25% Rosé de Saignée

De kleur heeft een zachtroze tint met licht zalmkleurige reflecties. De bubbel is fijn en levendig. Dit delicate bruisen voedt een aanhoudende kraal, die een vloeiende en lichtgevende cirkel van bellen onthult.

Smaak en geur

De champagne heeft in de eerste neus een mooie finesse. Onmiddellijk bloemig en citroenachtig, het evolueert met fijne tonen van rood fruit zoals framboos en aalbes. Bij het luchten vergezellen exotisch fruit, guave en roze grapefruit dit boeket van citrusbloemen. De aanval op het gehemelte is levendig. Deze rosé-champagne uit 2012 presenteert een mooie levendigheid gedragen door een nog steeds nerveuze bubbel. De textuur is knapperig. Deze balans onthult het vurige temperament van deze cuvée.

Drinken bij…

Deze champagne vormt een perfecte match met milde en zachte kazen. Ook is deze Champagne perfect te combineren met vette vis zoals zalm en tonijn of schelpdieren.

Herkomst

Hoewel er wereldwijd veel mousserende wijnregio’s zijn, kan alleen champagne van de appellatie Champagne in Frankrijk als zodanig worden geëtiketteerd.

Hoe wordt Champagne eigenlijk gemaakt?

Eerst maakt de wijnmaker een stille droge basiswijn van verschillende oogstjaren of druiven. Vervolgens voegt hij een mengsel toe van suiker en gist, dit voordat de wijn wordt gebotteld, afgesloten en opgeslagen. Er vindt dan een 2e gisting plaats, waarbij de wijn wat meer alcohol krijgt en waarbij koolzuurgas Co2 dat niet weg kan uit de afgesloten fles, oplost in de wijn. Dit veroorzaakt luchtbelletjes in de wijn. Tijdens dit gistproces vormen dode gistcellen bezinksel in de fles (de Lie), nu is de wijn aan het rijpen en geeft de ‘Lie’ beetje bij beetje smaak af aan de wijn. Dit heet gistautolyse. Dit is het allerbelangrijkste proces (vandaar de term in de Champagnewereld van autolytische smaken).

Dit proces duurt jaren, vervolgens breekt de fase aan waarbij de gistcellen verwijderd worden, het degorgement. De fles wordt zachtjes geschud en steeds een beetje rechterop gezet in de Pupitre (de bekende houten frames met gaten). Zodoende glijden de gistcellen naar de flessenhals, deze uiteindelijke prop in de hals wordt bevroren en door de druk van de co2 die in de fles is ontstaan naar buiten gedrukt na opening. Vervolgens wordt de fles aangevuld met een mengsel van wijn en suiker, deze dosage bepaalt de de uiteindelijke zoetheid (restsuiker) Resultaat, mooie droge wijnen met hoog zuur, complexe smaken van groen fruit en autolytische tonen van brood en toast.

Over brut champagne

Wegens de grote vraag en de beperkte voorraad en tevens het jaren durende proces is goede Champagne kostbaar. Brut is één van de meest gedronken champagnes door zijn rijke, complexe smaak en zoetheidsgraad. Brut champagne bevat de minste toegevoegde suikers en heeft de droogste smaak van de champagnesoorten.

Ben je op zoek naar een feestelijke champagne voor de feestdagen of heb je iets te vieren? Dan mag de Champagne van het wijnhuis Vollereaux niet ontbreken. We vertellen je graag meer over de samenstelling, smaak, geur en herkomst, maar zelf proeven zegt meer dan duizend woorden. Bestel de Vollereaux Champagne Marguerite Rose Millesime 2012 vandaag bij De Druivenboer.

Over de wijngaard

De wijngaarden van de familie bestaan uit 40 hectare verspreid over de hele Champagnestreek. De traditionele Champagnedruiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier komen in dit gebied met zijn koele klimaat en kalkgronden optimaal tot hun recht. De beste druiven van de beste jaargangen gaan het huwelijk aan in de kelders van Vollereaux waar ze zeker 4 jaar verblijven. De meeste Champagnes zijn non-vintage, waarbij verschillende jaren worden geblend om zo elke keer een consistente stijl neer te zetten. Bij een vintage Champagne, ook wel millësime genoemd, komen druiven wel uit eén oogstjaar. Dit is alleen het geval bij de allerbeste oogstjaren.