Viognier is een druif die zijn oorsprong vindt in de Franse Rhône vallei en daar worden ten zuiden van Lyon, in de gemeente Condrieu prachtige complexe (en vaak prijzige!) wijnen van gemaakt. Heb je nooit een Viognier gedronken dan moet je beslist gaan kennismaken met deze veelzijdige druif.
Viognier wordt ook elders aangeplant: Californië, Chili, Languedoc-Roussillon, Zuid Afrika, om maar een paar gebieden te noemen. Deze Laulerie komt uit de Bergerac streek en ligt qua stijl dichtbij de Condrieu wijnen.
En de stijl is vooral: vol, vettig, rijp, bloemig. In de neus vooral abrikozen, bloemen, honing en iets “kalk”. Heel in de verte ruik je ook een dessertwijn (Sauternes) wat wellicht wijst naar mooie rijpe druiven tijdens de oogst.
In de smaak bevestigt ook het milde zuur de enorme rijpheid. Een breed palet aan smaken waar ik vooral kruisbes, abrikoos, rijpe kiwi, boter en iets kruidigs proefde.
Weldadig, burlesque, theatraal, dat soort woorden komen in mij op…
We maakten daar iets enigszins eenvoudigs bij: spaghetti vongole (maar dan met kokkels: net zo lekker en het scheelt in de knip) met veel knoflook en peterselie. Een niet echt traditionele combinatie, want meestal schenken wij een iets strakkere wijn bij schaaldieren. Wat er gebeurde was echter mooi: de wijn ging een dialoog aan met het gerecht, waarbij zowel de wijn als het gerecht van elkaar profiteerden. Heerlijk!
Combineren met andere gerechten is vast heel leuk: denk dan vooral ook aan vegetarische en vegan gerechten die lekker gekruid zijn, de wijn kan dat vast aan (leuk om te vermelden: de wijn is “vegan” dus geen gebruik van dierlijke producten).
Tijdens het kerstdiner zal het een ster aan je tafel zijn die je ook nog eens voordelig in huis haalt. Laat maar komen!