Toen ik eind jaren tachtig serieus geïnteresseerd raakte in wijn was dat voornamelijk rood en altijd uit de Médoc en rond Bordeaux waarbij vooral Graves mijn voorkeur hadden. Dit heeft lang geduurd en nog steeds kies ik vaak wijn uit deze streek.
Rosé was iets wat ik liet liggen voor jaren.. proefde weleens maar het was niet aan mij besteedt.
Hierin is pas sinds een aantal jaren verandering in gekomen. En sinds mijn interesse in deze wijn is ‘noem het toeval‘ het marktaandeel wereldwijd groeiende.. De laatste 2 jaar zelfs 30%.
Voor het diner beginnen we altijd met een lekker broodje. Vandaag belegd met foie gras op een bedje van rucola met balsamico. Met alvast een glas Pécharmant.
Bij mijn voorgerecht (getrancheerde eendenborstfilet met rucola en viooltjes)
Waarover een saus van balsamico blaze met honing en mosterd in een mooie olijfolie, hebben we de meest fantastische rosé gedronken die er is!
De Noblesse van Château Camparnaud. Extreem verfijnd, gemaakt in een zeer beperkte oplage van grofweg 300 flessen.
Alleen de beste druiven zijn goed genoeg om deze super uitgebalanceerde wijn te maken die alles en nog meer heeft dan je van een Provence Rosé mag verwachten.
Het hoofdgerecht bestaat uit truffel aardappel uit de oven met een duifje uit, Anjou’. In een saus van balsamico en fond, samen met cantharellen en wilde paddestoelen (een verfijnde wild smaak, een delicatesse waar Fransen trots op zijn).
Bij dit gerecht dronken we mijn absolute favoriet, Pécharmant ‘2014’ van Chàteau Champarel van de fam. Bouché. Deze wat onbekende wijn komt uit de Bergerac regio.
Een klein gebied waar maar 15000 hl geproduceerd wordt.
Op de website van de Druivenboer wordt dieper ingegaan op het exclusieve karakter van deze wijn. De verplichte 4 rassen als Merlot, Malbec even als Cabernet Franc – en Sauvignon moeten verwerkt worden in deze Appelation.
Pas 6 jaar na botteling komt deze volle, minerale en complexe wijn tot zijn recht en heeft vervolgens nog een enorm bewaarpotentiéel van nog minstens 15 jaar. Ook hiervoor geld net als de Noblesse van Chateau Campernaud een enorm stuk exclusiviteit en dat moet ook zo blijven. Geduld om te maken, te bewaren en om er met respect van te genieten.
Elke slok is een ervaring!
Van zowel Noblesse als ook Champarel is de beschikbaarheid klein.. op is dan ook echt op.