Wijnlogger Norbert - De Druivenboer

Sommige wijnen wil je echt helemaal tot de laatste druppel uit de fles wringen omdat ze zo bijzonder zijn en omdat je weet dat je (voorlopig) afscheid moet nemen van de verrukkelijke smaken wanneer de fles leeg is. Deze Barolo is er zo een.

Barolo komt uit het gelijknamige dorp in de Piemonte  en wordt gemaakt van de Nebbiolo druif, deze geeft krachtige en tanninerijke wijnen die lang kunnen (en moeten!) rijpen. 

De Barolo van Bovio is zo’n krachtpatser. De geur is al bijzonder, ik rook amandelen, tabak, teer, rode peper, vanille, laurier, bramen, zwarte bessen, toast, rozen…In de smaak vielen vooral (bittere) kersen, bramen, munt, zoethout en munt op. 

Elke slok bracht weer iets nieuws. Je kunt wel zeggen dat deze wijn als een bom inslaat, zowel in de neus als in de mond.

De Piemonte is overigens een geweldige streek om te bezoeken en voor foodies is het een droombestemming. Een van mijn beste maaltijden OOIT, genoot ik in deze streek. 

Geen Michelin sterren restaurant, maar een lokaal familie restaurant, waar oma de pasta maakt en de dochters van de eigenaar blozend de gerechten aan onze tafel brachten. En het beste gerecht was pasta met tomatensaus en basilicum…zo simpel maar zo rijk van smaak.

Deze Barolo heeft dat ook: de eerlijkheid, het relatief simpele (Barolo heeft een vrij lichte kleur), maar dan de smaken die je overdonderen. 

Wij maakten er een proeverijtje bij van verschillende soorten (Piemontese) pasta’s bij:

 • met verse truffel: de wijn toonde veel subtiele aroma’s en kreeg bijna iets geparfumeerds
 • met tomaten basilicum saus (altijd geprobeerd na te maken, maar nooit geëvenaard): de wijn werd hier echt stoer
 • bij gnocchi met selderij en tomaten uiensaus: misschien wel de beste combinatie waarin de wijn zich in de volle breedte liet zien.

Je kunt Barolo natuurlijk ook goed met allerhande vleesgerechten combineren, de wijn zal in ieder geval bij elk gerecht de aandacht opeisen, zoals het dorp zelf, prachtig gelegen op de heuvels in het mooie Piemonte. 

Een goede Barolo is nooit goedkoop (vergeet de 10 euro aanbiedingen!) maar is zijn geld meer dan waard…hier zou ik graag wel wat flessen van hebben liggen, voor bijzondere gelegenheden (hoor ik daar de kerstman?).

We verwachten deze en andere Barolo’s van dit wijnhuis in 2021 aan ons assortiment toe te voegen.

3 Comments

 • Henk Jan
  Posted 29/11/2020 20:29 11Likes

  Ja Norbert: wat moet ik zeggen!
  Je bent een liefhebber van topwijnen,
  Je kookt als een chef, maar dan wel als één van de besten en je weet het heel erg mooi te presenteren/
  Vooral je geheel eigen stijl van proeven, combineren en vooral genieten zijn top.
  Inderdaad een hele mooie toegankelijke Barolo met finesse.
  Bedankt voor je mooie blog

 • Peter
  Posted 29/11/2020 22:39 11Likes

  Hele mooie blog! Perfecte combinatie(s) zoals je beschrijft.

 • Annie
  Posted 30/11/2020 10:03 10Likes

  Heerlijke gerechten, goede wijn. Terug verlangen naar een vakantie in Italië

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment

Share this:

Ben je 18 jaar of ouder?
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0