Ik vind het altijd spannend om wijn te drinken die gemaakt is van een voor mij onbekende druif. Vaak ga je toch altijd ergens een vergelijking maken, bijvoorbeeld als je een Chardonnay proeft, een stemmetje in je hoofd zegt dan bijvoorbeeld zoiets als “beetje a-typische Chardonnay”. Soms is het beter, en leuker, om onbevooroordeeld te proeven, en eigenlijk is dat gewoon blind proeven.
Het was dan ook letterlijk en figuurlijk verfrissend om deze wijn te proeven! Want: de Verdeca druif uit de hak van Italië was geheel nieuw voor mij (wel had ik stiekem een beetje gekeken wat voor stijl ik kon verwachten, dit om niet geheel de plank mis te slaan qua food pairing…).
Alice heeft een bijzonder frisse neus: mineraal met fijne tonen van ananas en perzik, bijzonder voor een wijn die zo zuidelijk wordt gemaakt.
In de smaak viel vooral meloen, appel en een klein beetje limoen op. Verder iets licht kruidigs als laurier en groene peper. De wijn heeft een bijzonder rond en zacht mondgevoel, denk aan het verschil tussen een knapperig gebakken aardappel of een puree: dit is die zijdezachte aardappelpuree.
Doordat ik gespiekt had en de wijn een wat exotisch karakter toegeschreven was durfde ik er wel wat uiteenlopende smaken bij te zetten: schorseneren in een saus van knoflook en citroengras, zeekraal, snoekbaars met coquilles en boter, aardappelpuree met cantharellen en rozemarijn. Uiteenlopende smaken maar toch vrij zacht, eigenlijk net als de wijn en dat leverde perfecte harmonie op.
Soms wil je contrasteren, door bijvoorbeeld iets pittigs in eten tegenover een stevig zuur in de wijn te zetten, maar in dit geval was dus vooral harmonie het doel. Een beetje als in een relatie: tegenpolen kunnen elkaar versterken, maar soms wil je gewoon samen genieten van een wederzijdse passie.
Tot slot nog iets over de fles: het naar boven gerichte visje (sardientje) op het etiket maakt voor een vrolijke fles aan je tafel, waarbij de bedoeling van de wijnmaker waarschijnlijk is: combineer onze wijn met vis.
Daar sluit ik mij volledig bij aan, waarbij ik denk dat de wijn ook goed past bij uiteenlopende vegetarische gerechten.